Chardonnay is een van 's werelds bekendste internationale druivenrassen witte, of het nu alleen of in blends wordt gebruikt, een Franse variëteit die de wereld heeft rondgereisd en zich heeft aangepast aan verschillende terroirs over de hele wereld. Misschien is het dankzij dit buitengewone aanpassingsvermogen dat het wijnen kan produceren die zowel drinkbaar zijn als makkelijk te combineren met eten.
Wil je meer weten? Ontdek de vele gezichten van Chardonnay wijn en zijn beste gastronomische combinaties!
Kenmerken van Chardonnay
Een druivenras dat zo veelzijdig is als chardonnay is niet gemakkelijk te beschrijven, vooral omdat zijn eigenschappen grotendeels te danken zijn aan de omgevingen waarin de druif groeit, zowel klimatologisch als geologisch, en natuurlijk ook aan de wijnbouwpraktijken waaraan de druiven worden onderworpen. Er kan echter een rode draad worden geïdentificeerd tussen de verschillende soorten chardonnay, een gemeenschappelijke identiteit die dit soort 'uitgebreide familie' karakteriseert.
Dit druivenras is winterhard en heeft een overvloedige opbrengst. Het groeit weelderig in verschillende delen van de wereld - Italië, Californië, Zuid-Amerika, Frankrijk, Australië en Nieuw-Zeeland - met een voorliefde voor gematigde, winderige gebieden en bodems rijk aan kalksteen en klei.
Chardonnay serveren bij een temperatuur van 8°-10°C is de beste manier om al deze nuances, die variëren naargelang het productiegebied, te accentueren. Over het algemeen worden de jongste exemplaren gekenmerkt door een opmerkelijke lichtheid en een zuiver, fruitig en levendig organoleptisch profiel, met toetsen van peer, perzik en appel, citrusnuances, florale toetsen en soms exotisch fruit. Het gehemelte is mineraal en zuur, evenwichtig en medium van smaak.
Deze eigenschappen rijpen door rijping in eiken vaten, wat de kruidige, geroosterde en licht vanillegeuren versterkt en de textuur voller, bijna boterachtig maakt.
Een wijn van alles en iedereen: de vele terroirs van Chardonnay
Op het hoogtepunt van zijn populariteit veroverde Chardonnay niet alleen Frankrijk, zijn thuisland, maar verspreidde het zich ook naar andere continenten en nam het nieuwe identiteiten aan, afhankelijk van de landen die het verwelkomden:
- Frankrijk: In Bourgondië, het land van oorsprong, groeit dit druivenras in een continentaal, vochtig klimaat, wat wijnen oplevert met sterke zuurtoetsen en citrusgeuren, met uitstekende resultaten in Chablis Naarmate hij zuidelijker gaat, krijgt hij meer geconcentreerde, volle en warme nuances, met toetsen van boter, vanille, honing, gedroogd fruit en marsepein, vaak door de rijping op hout. Het druivenras is ook erg populair in de Champagne, waar het samen met pinot noir en pinot meunier de mousserende wijn met dezelfde naam produceert.
- Californië: De hoge temperaturen hebben een sterke invloed op de organoleptische textuur van de wijnen die hier worden geproduceerd. Ze krijgen meer body en een rijk, diep bouquet dat geparfumeerd is met rijp fruit. Veel van deze wijnen worden vrijgegeven na een rijpingsperiode in eiken vaten, waardoor het product boterachtige en vanilleachtige nuances Californië heeft ook koelere gebieden, die Chardonnays produceren met bloemen- en citrusgeuren en een zuurdere toets.
- Italië: Chardonnay heeft hier een gastvrij thuis gevonden in zowel het noorden als het zuiden, met opmerkelijke voorbeelden in Friuli Venezia Giulia, Trentino, Toscane en Apulië. In het noorden ontwikkelt het minerale toetsen en frisse toetsen van groene appel, peer en citrusvruchten, terwijl als je afdaalt langs het schiereiland, het organoleptische bouquet warmer en voller wordt, met tropische toetsen, wat overeenkomt met een warmer, mediterraan klimaat.
- Nieuw-Zeeland: de druif wordt in veel regio's verbouwd, met een minder vol, fris, citrusachtig en mineraal profiel in gebieden met een koeler klimaat, zoals Marlborough, en diepere, vollere tonen (maar schijnbaar gecompenseerd door een vleugje zuur) in warmere gebieden, zoals Gisborne en Hawke's Bay.
- Zuid-Amerika: hier vinden de Chardonnay-wijnstokken vooral een thuis in Argentinië en Chili. In Chili heeft hij een fijn en elegant profiel, terwijl hij in Chili te herkennen is aan toetsen van peer en groene appel en een aangename zuurgraad, met meer tropische nuances in warmere gebieden.
- Australië: In de Adelaide Hills en Mornington Peninsula resulteren koele temperaturen in complexe wijnen met citrus-, perzik- en meloenaroma's, terwijl in de hete Margaret River de organoleptische tonen eerder geconcentreerd en uitgesproken zijn. De hooggelegen percelen van de Yarra Valley produceren daarentegen ingetogen, elegante en fijne wijnen met aroma's van witte perzik.
De beste Chardonnays en gerechten die je niet mag missen
Italiaans, Frans, Australisch, Nieuw-Zeelands... Chardonnays zijn wijnen van de wereld, in staat om zoveel nuances te creëren dat zelfs de meest fervente wijnliefhebbers en ambitieuze sommeliers ze moeilijk onder de knie zullen krijgen. Als je nieuw bent met dit product en het wilt leren kennen, zijn hier de beste Giordano voorstellen, om te proeven, te combineren en van te houden!
"Pizzicanto" Chardonnay Salento IGT
Hoewel Chardonnay in Italië vooral in het noorden voorkomt, bieden de warmere mediterrane temperaturen de wijn een uitstekende context om te groeien, wat resulteert in uitstekende wijnen. Dit is het geval met de 'Pizzicanto' Chardonnay Salento IGT, een wijn die in het glas de passie brengt van een land dat rijk is aan geschiedenis, cultuur en tradities, maar vooral een organoleptische textuur die ervoor zorgt dat je meteen nog een slok wilt nemen.
Deze Pizzicanto verovert eerst het oog met zijn strogele kleur die naar goud neigt. De aroma's zijn intens, met tonen van geel fruit, terwijl het gehemelte een verrassende frisheid biedt, met tonen van honing die de ervaring verzachten. Serveer hem bij een rijk aperitief en bij voorgerechten met land en zeevruchten, of bij traditionele mediterrane eerste gangenen tweede , zoals pasta met sardines, een aubergineparmigiana of gegrilde vis met citroen en kruiden .
Sebastiani Californische Chardonnay
Om de beste gerijpte Chardonnays te ervaren, is het een goed idee om een Californische fles te ontkurken, zoals een Sebastiani California Chardonnay, geproduceerd in het Lodi-gebied. De warme temperaturen geven de druiven een grotere organoleptische diepte, wat wordt weerspiegeld in de aromatische tonen van deze wijn met zijn overtuigende gouden kleur. Laat je verleiden door de perfecte balans tussen de hints van citrus en appel in de neus en de warme suggesties van gebakken appel, hout en crème brûlée bij het proeven.
Tot de beste combinaties met Chardonnay behoren de lekkerste visrecepten, van fritto misto tot zwaardvis alla siciliana, van gegrilde tonijn tot een rijke cacciucco alla livornese.
Reserva Chardonnay
Deze Reserva Chardonnay wordt geproduceerd in Casablanca, in het hart van Chili, heeft een strogele kleur en dankt zijn aromatische kracht aan de rijping in Franse eiken vaten. Zoals vaak het geval is bij deze producten, zijn de aroma's versterkt en zachter.
Voorbeelden hiervan zijn de tonen van ananas, vanille en gedroogd fruit. Gekenmerkt door een goede body en een smaak die doet denken aan tropische en vanille toetsen, brengt deze wijn deze zachte sensaties goed in balans met een vleugje zuur, wat goed past bij de meeste visgerechten, zoals risotto met langoustines, vislasagne, gegrilde schelpdieren en gebakken visfilets. Hij is ook niet slecht bij witvleesgerechten of - voor wie hem als Italiaans aperitief wil ontkurken - bij een smakelijk kaasplankje.
Chardonnay Koonangua Hill
Afsluiter van deze recensie is een Australische met fruitige en romige tonen: een Koonangua Hill Chardonnay. Gemaakt van druiven die groeien tussen de Barossa en de Eden Valley, is deze wijn de ideale begeleider van lentegerechten met lichte smaken, om van te genieten tijdens lunches in de tuin of picknicks in het park.
Salades, plakjes kip, risotto met asperges of pasta met courgettes passen perfect bij de fruitige aroma's van deze wijn, met toetsen van peer, appel, meloen, amandel en een verfrissend vleugje citroengras. Dankzij de 6 maanden rijping op eikenhout is de frisheid goed in balans met een romige, omhullende smaak. Een must voor wie een Chardonnay met een sterk karakter wil proberen.
Geschiedenis en terroir van Chardonnay
Hoewel sommige theorieën de geboorte van Chardonnay traceren naar het Midden-Oosten (misschien meegebracht naar Europa door kruisvaarders die terugkeerden van de Heilige Oorlog), hebben genetische studies de waarschijnlijkheid vergroot dat het een Franse variëteit is, geboren uit de natuurlijke vereniging tussen Pinot Noir en Gouais Blanc.
De wijnstok verspreidde zich voor het eerst in het zuiden van Bourgondië, misschien al in de Romeinse tijd, en ontleende zijn naam aan het dorp Chardonnay in de streek van Mâconnais, maar het was vooral tussen de 8e en 10e eeuw dat de wijnstok werd verbeterd door de zorgvuldige teelt door de monniken van de Franse abdij van Pontigny, terwijl hij in de vroege middeleeuwen een zeker fortuin begon te genieten in de Champagne, waar hij bekend stond onder de naam Formenteau, vanwege zijn kleine, tarweachtige bessen.
Het lot van chardonnay was echter om te reizen: verschillende importen brachten het ver van huis, totdat het een van de populairste producten in de oenologische wereld werd.
Licht en jong, of vol en gerijpt op hout? Het is tijd om je favoriete Chardonnay te kiezen bij Giordano Wijnen!