5 geheimen die je (misschien) niet wist over wijn

Lees hier om een ​​echte kenner te worden

5 geheimen die je (misschien) niet wist over wijn

Datum van publicatie: 20/07/2021

Bij de gebruikelijke kletspraatjes is wijn altijd een belangrijk thema. En als je aan tafel zit voor een kaartspelletje, een pizza te eten of gewoon om te relaxen, zijn er de gebruikelijke winelovers vrienden (en uitstekende drinkers), en weet je zeker dat je slechts: "ontkurk een fles!" hoeft te zeggen om een lang en gepassioneerd gesprek te beginnen.

Daarom onthullen we 5 geheimen die je misschien nog niet wist over dit magische drankje, om te tonen als je de volgende keer debatteert wie er meer over dit onderwerp weet.

Klaar? Laten we beginnen!


1. De meest gecultiveerde variëteit ter wereld is...

Als we het over aantallen hebben, is het onmogelijk om niet vanuit Italië te beginnen. Ja, want ons land heeft absoluut het hoogste aantal vitis vinifera (of wijnstokken), met meer dan 350 variëteiten! De meest gecultiveerde? Zeker de Sangiovese, de Montepulciano en de Catarratto bianco. Maar de kroon op de meest voorkomende druivensoort ter wereld gaat naar de Cabernet Sauvignon, op de voet gevolgd door de Merlot en de Spaanse Tempranillo.


2. Bubbels? Nee, bedankt!

Wist je dat in de oudheid, vooral in het oude Rome, bubbels niet werden gewaardeerd? Blijkbaar werd het bruisen in de wijn toegeschreven aan de schadelijke invloeden van de maan en de aanwezigheid van boze geesten. En dan te bedenken dat vandaag "perlage" het wachtwoord is voor al jouw aperitieven. Trouwens, heb je al aan het volgende gedacht? Om bij het onderwerp te blijven, een Spumante Blanc de Blancs Dry is precies wat je nodig hebt.


3. Topwijnen

Hoogte is een belangrijke factor voor de kwaliteit van de druiven en de hieruit voortvloeiende wijn, evenals het klimaat en de bodem. Sterker nog, boven een bepaalde hoogte wordt het bijna onmogelijk om de wijnstok te cultiveren. Waar ligt deze drempel? Nou, dat hangt af van de breedtegraad en de blootstelling van de wijngaard. Als het bijvoorbeeld moeilijk is om boven de 300 m wijnstokken te verbouwen in Hongarije, stijgt deze grens tot 600/800 m in Piemonte, tot 1.300 m op de Etna, maar kan ook oplopen tot 3.500 m in de Andes!


4. Wijngaard bij kaarslicht

Als je ooit het suggestieve beeld hebt gezien van kaarsen en vreugdevuren die worden aangestoken tussen de rijen wijngaarden, ben je een oud gebruik tegengekomen dat erg populair is in de wijnbouw. Deze worden namelijk aangestoken om de planten te beschermen tegen voorjaarsvorst of wanneer de nachttemperatuur onverwachts onder het vriespunt zakt, wat de oogst van een heel jaar kan verpesten. Er is dus geen hedendaagse kunstvoorstelling of dorpsfestival: toch is het een kunstwerk om de velden 's nachts verlicht te zien.


5. Wijn in dromen

Hoe vaak is het je niet overkomen dat je droomt van een lekker glas wijn of dat etiket dat je bij de laatste proeverij hebt geproefd, waar je zo van hield? Welnu, weet dat in dromen wijn een symbool van geluk is. Afhankelijk van het type en de situatie vinden we verschillende interpretaties: er wordt gezegd dat als de wijn in een droom rood is, je voorzichtig moet zijn, omdat je een moeilijk moment doormaakt of een bepaalde ontevredenheid doormaakt. Een lege fles daarentegen, ook al lijkt het tegenovergestelde, betekent dat het geluk aan onze kant is en dat het een goed moment is om plannen te maken. Als de wijn wit is, betekent dit dat vriendschappen oprecht zijn. Weet je nog dat je droomde van die Fiano gedronken op de promenade, gecombineerd met een risotto met zeevruchten? Nou, het is een goede dag om die dierbare vriend van je uit te nodigen en een fles te ontkurken.

 
 
Bekijk de inhoud
Zoek in het blog