Of je nu een diner in gezelschap plant of gewoon als je jezelf een beetje wilt "verwennen", is het handig te weten welke wijnen je moet combineren met de seizoensgebonden menu's, want dit zal een bepaalde charme aan elke maaltijd geven.
Waarom is het consumeren van seizoensproducten altijd de beste keuze?
Voedingsdeskundigen adviseren altijd om de seizoensgebondenheid van voedsel te volgen en daar is een reden voor. De voordelen van deze goede gewoonte zijn in feite meerdere: seizoensproducten zijn smakelijker, ze kosten minder en zijn goed voor de gezondheid. Dit komt omdat de natuur ons altijd geeft wat we nodig hebben. Het is niet verrassend dat de vruchten in de zomer rijk zijn aan water, zoals meloenen en watermeloenen, terwijl in de winter sinaasappels en mandarijnen, op basis van vitamine C, koorts en verkoudheid helpen bestrijden. Met de globalisering zijn we gewend te consumeren wat we willen, wanneer we het willen, maar niet om de natuur daartoe te dwingen via pesticiden, chemicaliën en vroege te oogsten, dit betekent dat we de natuur moeten respecteren en jouw behoeften.
Koude eerste gangen en comfort food
De komst van de herfst brengt verlaging van de temperaturen en het verkorten van de dagen met zich mee. De verandering van het seizoen en de eerste koude zijn vaak slopend, maar gelukkig markeren ze ook de komst van nieuwe kleuren en nieuwe smaken. Seizoensgebonden recepten, vooral in combinatie met herfstwijnen, helpen om een goed humeur te herwinnen. Niet alleen de producten uit het bos en woud, zoals paddenstoelen, truffels en pompoen, het herfstseizoen is ook verrukt door voedingsmiddelen, zoals prei, granaatappel, kool, broccoli, savooiekool en nog veel meer.
Voorgerechten om de nieuwsgierigheid van de gasten te stimuleren
Herfstgroenten lenen zich uitstekend voor veel voorbereidingen en de voorgerechten dienen om de eetlust op te wekken en het hongergevoel tegen te gaan in afwachting van het hoofdgerecht. Met spinazie, prei, radicchio, pompoen en paddenstoelen kunt je talloze voorgerechten en combinaties maken: hartige taarten, gefrituurde pompoen, croutons, radicchio- of savooiekool wraps en hoe meer hoe lekkerder. De ideale wijnen die moeten worden gecombineerd met voorgerechten mogen geen geweldige body en structuur hebben en zelfs geen hoog alcoholpercentage, omdat zowel de voorgerechten als de wijn een voorsmaak zijn op de echte gangen.
Hier zijn enkele algemene suggesties en richtlijnen voor de juiste combinatie tussen voeding en herfstwijnen:
- Bij vis voorgerechten, passen bij voorkeur frisse en lichte witte wijnen; als ze bij gefrituurde sauzen of –gerechten worden geserveerd, past een Prosecco DOC of een bubbel volgens de klassieke methode die niet erg gestructureerde is;
- Voor vlees voorgerechten, kies je een lichte rode wijn of roséwijn, zoals een Brunella Rosé of de Rosé Millesimato, perfect passend bij voorgerechten en toast, of zelfs een Lambrusco bij vleeswaren;
- Bij stoofschotels of groenten soufflé met een delicate smaak, probeer een goede Oltrepò Pavese Riesling DOC, die met zijn veelzijdigheid zich ook leent om te worden gecombineerd met de navolgende gangen.
Herfst- en vismenu’s die zich voorbereiden op de winter
Vis is een geweldige bondgenoot voor de menselijke gezondheid: met zijn eiwitgehalte rijk aan Omega 3 beschermt hij tegen vele kwalen en maakt je sterker. Het is belangrijk om niet te vissen wanneer ze zich in de reproductieve fase bevinden, om hun groei niet te beschadigen en te kiezen wat de zee biedt. In de herfst zorgt de mediterrane zee voor een breed scala aan vis op tafel: zeebarbelen, ansjovis, zeebaars, heek, makreel, tarbot en vele anderen! In dit geval zijn witte wijnen of droge jonge roséwijnen de perfecte combinatie om de delicatesse van deze gerechten te verbeteren zonder hun smaak te overstijgen. Chardonnay, Fiano en Falanghina zijn de ideale wijnen bij deze gerechten.
De gerechten die je verwarmen: vleesmenu’s
Ook vis en vlees hebben hun eigen seizoensgebondenheid en het is noodzakelijk om de levenscyclus van dieren te respecteren. Oktober is de maand van de opening van de jacht: wild zwijn, patrijs, haas en hert zijn vlees dat, op verschillende manieren gekookt en samen met paddenstoelen of andere groenten, in deze maanden meer worden geconsumeerd
Het type vlees en de kookmethode bieden waardevolle informatie bij het zoeken naar de winnende combinatie. De braadstukken, gekenmerkt door sappigheid, geven de voorkeur aan een rode wijn met tannines die in staat is om de mond een drooggevoel te geven, het wild wil in plaats daarvan rijpe rode wijnen zoals Barolo of Brunello di Montalcino. Bij varkensvlees en rundvlees zijn jongere rode wijnen echter prima, terwijl gekookt vlees en gekookte vleeswaren, zoals cotechino, worden verbeterd door fruitige wijnen met een gemiddelde structuur: Barbera, Merlot of Nebbiolo vormen de ideale keuze
Sluit je diner af met een appelcake of een cake van pompoen of kaki’s, die in dit seizoen de fruit- en groenten afdelingen domineren en indruk maken op je gasten! Probeer het om te geloven: plaats ze in het fornuis, Giordano zal de wijnen comfortabel bij je thuis bezorgen!